Så fungerar det att ringa till USA

Det kan hända av olika anledningar att du måste ringa till USA. Kanske är ditt barn, kompis eller släkting på ett utbytesår med studierna, jobbar som au pair eller kanske behöver du kontakta hotellet som du ska bo på under din nästa resa. Oavsett vilket skäl du har att ringa till USA finns det flera möjligheter att göra detta. Oberoende av vilken typ av abonnemang du använder dig av ska du först slå USA:s landskod +1 före det aktuella numret du ska ringa till. När du ringer från Sverige till USA kan du exempelvis använda dig av en vanlig mobiloperatör så som Comviq, Telenor, Tre och Telia eller med hjälp av någon gratisapp som stödjer utlandssamtal.

Operatörer eller gratisappar som stödjer utlandssamtal

Med Comviq kan du ringa från Sverige till USA både till mobiler och fasta telefoner för 0,10 kronor per minut. Utöver detta tillkommer en avgift på 0,95 kronor när du öppnar samtalet. Om du ringer från USA till Sverige gäller 4,95 kronor per minut och 3,95 kronor för att ta emot samtal. Öppningsavgiften är densamma.

För Telenor gäller 9,00 och 10,50 kronor per minut för fastnätsnummer så väl som mobilnummer, exklusive en startavgift som är på 0,79 kronor per samtal. Ifall du ska ringa från USA till Sverige kostar det 15,00 kronor per minut, både för att ta emot och att ringa samtal.

Med Tre gäller 4,25 kronor per minut för både fastnät och till mobil från Sverige. När det gäller att ringa från USA till Sverige kostar det däremot 17,44 kronor per minut, exklusive en startavgift på 6,19 kronor, att ta emot samtal med Tre kostar 7,38 kronor per minut från utlandet.

Rörande Telia gäller 9,00 kronor per minut till USA med en öppningsavgift på 0,40 kronor. Om du ringer från USA till Sverige med Telia kostar det istället 22,50 kronor per minut.

Om du vill spara pengar när du ringer till USA rekommenderas det att du använder dig av någon form av gratisapp som stödjer utlandssamtal, till exempel Viber, Skype eller WhatsApp. Båda parterna, den som ringer och mottagaren, måste använda sig av samma app, samtidigt som de ska ha tillgång till internet. På Skype kan du dessutom ladda ditt konto med kontanter för att sedan nå personer med vanliga nummer för ett billigt minutpris.

Ringa inom USA

Om du befinner dig i USA och vill ringa inom landet finns många olika alternativ. För det första kan du använda dig av det svenska mobilabonnemanget som du har, dock brukar priserna ligga inom intervallet från 15 till 17 kronor per minut. Undantaget Comviq som har avgifterna 4,95 kronor per minut för att ringa samtal och 3,95 kronor för att ta emot samtal.

Ett annat exempel på hur du kan gå tillväga är antingen att skaffa dig ett amerikansk kontantkort, som är vidarekopplat till ditt svenska telefonnummer, till exempel från HolidayPhone, eller ett vanligt amerikanskt kontantkort som T-mobile. Genom att använda de här alternativen kan du spara en hel del pengar. Om du vill spara ännu mer pengar rekommenderas det att använda någon gratisapp, som nämnt ovan. Nackdelen med dessa är att du alltid måste ha tillgång till internet.