Apparna för utlandssamtal gratis

För bara några år sedan, var det näst intill omöjligt att lätt hålla kontakten med nära och kära som befann sig utomlands, i alla fall utan att behöva betala höga samtalsavgifter. Visserligen har Skype funnits i många år, men till en början var Skype bara tillgängligt på datorer. Under senare år har smartphone-utvecklingen snabbt gått framåt och det är idag möjligt att ringa till vänner samt familj utomlands, helt gratis med endast tillgång till internet. Tre exempel på populära gratisprogram som du kan använda dig av för att ringa exempelvis till USA är WhatsApp, Skype och Viber.

Med krypterade WhatsApp hålls dina samtal privata

WhatsApp är en mycket populär gratistjänst som används av fler än en miljard människor, utspritt över 180 olika länder. Själva namnet WhatsApp kommer från frasen What’s Up och är en ordtvist på denna. Gratistjänsten laddas ner som en app och startade som ett alternativ till SMS. Nu används WhatsApp till många fler ändamål så som exempelvis emottagande av röstsamtal, videos, dokument, bilder och platser. Det är helt gratis att ringa röst- och videosamtal via WhatsApp och du behöver därför inte oroa dig för dyra samtal, om du ringer till någon som befinner sig på andra sidan jorden. Vad som även utmärker WhatsApp är den kompletta krypteringen, en funktion som gör att ingen tredje part vare sig kan lyssna eller läsa dina meddelanden. Detta gäller även WhatsApp, som inte heller har behörighet till detta. WhatsApp är lätt att installera på din telefon, surfplatta och dator. Du laddar ner appen från exempelvis Google Play och App Store.

Klassikern Skype finns nu även till mobiltelefoner

Skype är ett IP-telefoniprogram som använder sig av ett hemligt protokoll. För att kunna använda Skype behöver man antingen ha programmet installerat i form av en app på surfplattan, datorn eller mobiltelefonen. Det finns även särskilt utformade Skype-telefoner. Man måste dessutom ha ett användarkonto för att kunna använda sig av Skype. Det är lätt att registrera ett Skype-konto och detta är helt kostnadsfritt. Med Skype kan du ringa gratis röst- och videosamtal. För att kunna ringa gratis med Skype behöver du ha tillgång till internet så väl som ringa från ditt användarkonto. För personen som tar emot ditt samtal gäller samma sak. På Skype är det även möjligt att ladda ditt konto med kontanter om du istället skulle vilja ringa direkt till en persons vanliga telefonnummer. Kostnaden för denna typ av samtal är mycket lägre jämfört med vanliga mobiltelefonsamtal, speciellt om du har tänkt ringa någon som befinner sig utomlands. Notera att endast du måste ha internet för att kunna ta del av denna funktion, inte mottagaren.

Viber

Viber är en app som är lik både Skype och WhatsApp. Om du är ansluten till internet via antingen Wi-Fi eller din nätleverantör kan du ringa internationella samtal gratis. Det är möjligt att utföra både röst- och videosamtal med hjälp av Viber. Precis som i WhatsApp använder Viber sig av en krypteringsfunktion som gör din kommunikation säker. Du kan enkelt ladda ner Viber exempelvis i App Store eller Google Play.